Ohjaaja -näyttelijä

Tarja Pyhähuhta

 

 

Paikka Mikkelin Teatterissa teki unelmista totta

 

Lue tästä linkistä SAVOT-lehden juttu
näyttelijä-ohjaaja Tarja Pyhähuhdasta »»

Elämäni roolit näyttämöllä, Länsi-Savo 16.11.2013 »»
Tarja Pyhähuhta on vuoden eteläsavolainen 2013 »»

 

 

 

Elina Höltän kirjoittama kaunis puhe 25-vuotta täyttävälle Vekkuliteatterille kuvaa hyvin myös ohjaaja-näyttelijä
Tarja Pyhähuhdan elämäntyötä ja omistautumista rakkaalle teatterityölle ohjaajana, näyttelijänä ja kouluttajana.

 

Mukana myös Sirpa Piskosen kaunis ja mielenkiintoinen kirjoitus Savot-lehdestä:

Syntymälahjana luovuuden kipinä »

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

PUHE

15.5.2010

Vekkuliteatteri

 Peter Pan musikaalissa lauloimme: Sadussa on joskus hauska olla. Ilman satuja jokaisen lapsen, nuoren ja aikuisen elämä olisi paljon tylsempää. Sadut ovat rikkaus, joiden avulla esimerkiksi taidekasvatusta voidaan opettaa. Jokaisessa sadussa on opetus, niin myös tässä Vekkuliteatterin sadussa. Haluan kertoa teille, mitä Vekkuliteatteri on minulle antanut.

Taidekasvatus on yhteydessä luovuuteen ja innovatiivisuuteen. Etenkin juhlapuheissa näitä kuulee paljon, mutta käytännön teoissa vähemmän. Taidekasvatus on antanut minulle mahdollisuuden kehittää itseäni. Harrastuspohjana taitoluistelu on ollut urheilun lisäksi ilmaisutaitoa, taidetta. Teatteri siinä vieressä myös samanlaista. Taiteen perusopetuksen merkitys elämässäni on kiistaton.

Vekkuliteatteri on yksi suuri yhteisö. Lapset, niin kuin aikuisetkin, tarvitsevat virikkeitä ja haasteita ja niitä tämä harrastus on minulle erityisesti antanut. Moniarvoisuuteen ja erilaisuuteen kasvaa sitä kautta, että on tekemisissä niiden kanssa. Elämä on suuri kasvumatka, joka tarvitsee eväitä. Eväiksi käyvät niin epäonnistumiset kuin onnistumisetkin. Häviö kasvattaa yleensä enemmän kuin voitto. Mutta voittojakin tarvitaan.

Taidekasvatuksen avulla olen pystynyt rakentamaan rauhassa omaa identiteettiäni. Olen saanut kokeilla erilaisia rooleja, touhuta erilaisten ihmisten parissa ja joku on ohjannut siinä koko ajan. Olen selventänyt tätä kautta omat päämääräni. Tiedän, mitä haluan nyt.

Tarja, sinulle kuuluu suurin kiitos. En voi edes tietää, kuinka suuri merkitys sinulla oikeasti onkaan ollut minuuteni kehitykseen. Erityisesti olet opettanut nöyryyttä kaikille kultalinnuillesi, joita olet ohjannut.

Sitä opetusta en tule unohtamaan koskaan ja se vie myös meitä eteenpäin. Tarjan tyyli ohjata on avarakatseinen ja erilaiset persoonat huomioiva. Se on vaativaa, mutta hän pystyy siihen.

Olen todella otettu tästä kutsusta, että saan olla teidän kanssanne juhlimassa tänään ja kertoa hieman omasta näkemyksestäni. Näillä sanoilla haluan onnitella 25–vuotiasta Vekkuliteatteria.

 

 

 

Elina Hölttä


 
 

 

Kuvat: Jere Lauha / Selma Media, EState, Tiina Tiusanen.